Значението на подплатата
Подплатата е частта от обувката, която има пряк контакт с детските крачета. Затова се фокусираме специално върху качеството на материала. От изключително значение е те да не съдържат вредни вещества и да осигуряват най-добрите свойства. Подплатата обгръща крачетата на децата и ги пази сухи и топли. Едновременно с това подплатата трябва да регулира влагата в обувката и да предотвратява неприятните миризми, както и прекомерното изпотяване.

Кой тип подплата какви свойства осигурява и за да видите кои подплати се използват в superfit обувки, моля, проверете списъка по-долу.

Кожена подплата
Кожата е не само изключително важна като външен материал, но е и добра подплата поради редица свои свойства. Абсорбира потта и влагата изключително добре, без да създава никаква влага. Кожата е щадяща кожата, дишаща, гъвкава, еластична, здрава и запазва формата си. Кожата е единственият материал, който може да абсорбира до 30% вода. Но трябва да се отбележи, че кожата, която вече е намокрена, трябва да се изсуши внимателно. Кожата е най-подходяща за предотвратяване на изпотяване на краката, тъй като може да абсорбира влагата и да я транспортира далеч от крака. Освен това поддържа постоянна температура: кожата има затоплящ ефект в студа и охлаждащ в жегата.

Текстилен хастар
Подплатата на обувката може да се състои както от кожа, така и от текстилен материал. Най-разпространени са памукът и вискозата. Памукът е органичен и дишащ и поддържа формата си дори, ако обувките се носят редовно. Вискозата е най-значимият химически материал, използван за подплата. Точно като памука, вискозата има висока степен на абсорбция. За краката това означава високо ниво на хигиеничен комфорт. Ленът често се използва в летните обувки, тъй като материалът насърчава въздушния поток и следователно абсорбира или отстранява по-бързо влагата, което има охлаждащ ефект върху краката. Тези, които са склонни към изпотяване на краката, не трябва да се обръщат към чисто синтетични материали като полиамид, полиестер, полиакрил или еластан. С тях почти не се абсорбира влага, което означава, че остава в обувките. През зимата, вълна или агнешка кожа се препоръчват за вътрешната подплата, тъй като запазват топлината вътре в обувката и същевременно абсорбират много влага, без всъщност да се усещат мокри. За флизелина се използват най-вече памук и полиестер, главно поради ниската им еластичност и издръжливост. Подплатата на обувката се намира между външния материал и материала на подплатата и по този начин придава стабилност на повърхността на обувката.

Синтетичен хастар
За разлика от естествените материали като кожата, синтетичната подплата има тенденция да абсорбира по-малко вода. Полиестерът абсорбира само 0,5 процента от собственото си тегло, полиамидът - между 3 и 8,5 процента. Но синтетичните материали могат да издържат на високи нива на стрес, съхнат бързо и не изискват много поддръжка.

Подплата GORE-TEX
GORE-TEX е идеален материал за детски обувки. Вграден между външния материал и подплатата, той има отлични качества: няма никакво значение дали децата скачат в локви, лудуват в снега или се разхождат под дъжда. Краката им ще останат сухи и ще се поддържа приятна среда за краката. GORE-TEX е водоустойчив и ветроустойчив, но позволява на водните пари (телесната влага) да излизат навън и следователно е дишащ. Мембраната GORE-TEX съдържа микроскопично малки пори. Те са около 20 000 пъти по-малки от водна капка, но 700 пъти по-големи от молекулите на водната пара. Това означава, че не влиза вода отвън, но влагата от краката може да излезе от обувката през порите. Това е голямото предимство пред безспорно водоустойчивите ботуши Wellington.