GORE-TEX материали
Мембраната GORE-TEX , вградена в подплатата, е ветроустойчива и водоустойчива, но паропропусклива и следователно дишаща.

При обувки, които са оборудвани с конструкция GORE-TEX, е важно да не възпрепятствате функционалността на тази конструкция с продукти за грижа. За да предотвратите това, не се препоръчва използването на продукти, съдържащи големи количества мазнина или масло, тъй като те могат да попречат на дишането на външния материал.

GORE-TEX материалите се състоят от мембрана с много малки пори. Веднага след като обувка, оборудвана с GORE-TEX, бъде поставена в пералнята, те се унищожават и обувката вече не е водоустойчива. Най-добре е замърсяването да се почиства с хладка вода и четка за кожени обувки или гъба за текстилни обувки.

Водоустойчиви обувки GORE-TEX
Обувките GORE-TEX са снабдени с водоотблъскващо покритие в момента на покупката, така че не е необходимо да се правят водоустойчиви нови обувки.

Ако почувствате, че функционалността на обувките намалява, например поради продължително износване, и използвате водоустойчив спрей, трябва да имате предвид следното:

Хидроизолационен спрей трябва да се напръска от идеално разстояние от 30 см от обувката. Това винаги трябва да се прави навън. След това оставете обувките да изсъхнат за около 15 минути. Когато хидроизолирате, внимавайте кожата да се навлажни леко и да не се образуват капчици. Тук важи златното правило: първо водоустойчив спрей, след това полирайте. Добра алтернатива на традиционните спрейове за хидроизолация е хидроизолационен лак, който може да се нанася, или хидроизолационна пяна. Страдащите от алергии и особено тези без балкон или тераса наистина оценяват тези алтернативи.