Текстил като външен материал
Текстилът не се използва само като подплата в обувките, но също така създава блестящ външен вид като външен материал. Веднага щом свободното време влезе в действие, материали като лен, памук или вискоза, както и полиамид и полиестер също стават привлекателни. Пиктограма във вашите обувки показва от какъв материал е изработена външната част. Текстилните влакна се делят на естествени влакна и химически влакна.

Естествени влакна
Всеки материал, който се среща в природата, се нарича естествено влакно. Те могат да бъдат от животински, растителен или минерален произход. Един пример за животинска тъкан е необработената вълна от мериносова овца. Туидът, лоденът и филцът, които идват от вълна, също са модерни в момента, както и растителните влакна като памук и лен. Последните са особено предпочитани при производството на летни обувки поради охлаждащите си качества.

Химически влакна
Химическите влакна не съществуват в природата и трябва да бъдат произведени с помощта на химически процеси, при които всички влакна, описани като „целулозни“, се състоят от основно органични вещества. Естествените суровини могат да се основават на дървесина като смърч или бук. Голямо предимство на тези материали е тяхната устойчивост на цветовете. Вискозата, наред с други, е популярна. За разлика от естествените влакна, тя предава топлината бързо.

Но какво стои зад полиамид, полиестер, полиакрил и еластан? Суровините за тези текстилни изделия идват от синтетични химически влакна, които обикновено са направени от мономери. Те се наричат ​​“синтетика“.

Полиамид, общият термин за найлон и перлон, обещава висока еластичност и ниска абсорбция на влага. Това ги прави добри спътници за всякакви дейности на открито, но имат лоши хигиенни свойства, тъй като абсорбират малко или никаква пот.

Полиестерът е толкова устойчив на разкъсване и абразия, колкото полиамида, но също така е изключително лек и неподатлив на температура. Високата еластичност и ефективното възстановяване балансират ниската абсорбция на влага на всички синтетични влакна.

Полиакрилът или "акрилът" има предимството, че изсъхва много бързо поради ниската си абсорбция на влага. Той е мек и може да задържа топлината много добре.

Еластанът се нарича Tessuto в производството на обувки. Тъй като е много еластичен, той се адаптира към почти всяка форма на крак и прасец.