Правилно почистване и грижа
По принцип обувките никога не трябва да се перат в пералня. Това може да повреди опашката и подметката. Мокрите обувки трябва да се сушат само бавно и в никакъв случай на нагревател или на палещо слънце, тъй като има риск кожата да стане твърда и чуплива. Стелките трябва да се извадят и обувките да се напълнят с вестник. Като алтернатива обувките могат да бъдат поставени върху дърво за обувки. Оставете обувките да изсъхнат бавно и равномерно на стайна температура.

След всяко влажно или мокро почистване хидроизолацията се подновява еднократно със спрей. (Вижте правилната грижа)

Внимание: почистващите и/или хидроизолационните продукти могат да променят външния вид и усещането на външните материали. Моля, не забравяйте да тествате ефективността или продуктите за грижа първо на малка площ, преди да третирате цялата обувка. Не забравяйте да прочетете инструкциите за употреба на вашия продукт.

Почистване на гладка кожа
Ако искате да третирате кожата с боя за обувки или хидроизолационен спрей, първо трябва да почистите обувките. Свалянето на връзките на обувките ще улесни почистването и в същото време ще ги предпази от замърсяване. Това, което не се отделя с четка или мека кърпа, може да се избърше с влажна кърпа. За петна като следи от сол, вода или сняг влажното почистване не може да бъде избегнато. За целта обувките трябва да се почистват със специални почистващи пяни или шампоани според инструкциите за употреба (за предпочитане върху дърво за обувки за по-добра стабилност на формата).

Грижа за гладка кожа
След правилното почистване трябва да последва правилната грижа за обувката. Лакът трябва да се нанесе тънко върху гладката кожа. След това изчакайте слоя боя за обувки да изсъхне и полирайте кожата с особено мека кърпа за почистване. За това можете да използвате и меки четки от конски косми. Полирането на обувки придава блясък на обувките и ги предпазва от нови петна. Моля, обърнете внимание на препоръките за специална грижа за продуктите GORE-TEX.

Почистване на велурена кожа
Велурените и полирани кожи като набук се почистват най-добре със специални четки и почистващи гуми. Преди почистване винаги изчетквайте кожата с четка за обувки. За силно замърсяване може да се използва шампоан за кожа или пяна за кожа. Винаги трябва да се използват нежни почистващи препарати. Ако велурът е сух, трябва да се нагруби отново с четка за велур, тъй като това разхлабва структурата на влакната. Кожените обувки никога не трябва да се перат в пералня.

Грижа за велурена кожа
Благодарение на грапавата си повърхност, велурената кожа е особено абсорбираща и изисква специални грижи. Допълнителна хидроизолация осигурява на обувките дълготрайна защита от влага. Моля, обърнете внимание на инструкциите за употреба на съответния продукт за грижа. За артикули, оборудвани с GORE-TEX, ще намерите специални препоръки за грижа по-долу.

Почистване и грижа за кожени материали с ефект
Кожените обувки Effect трябва да се поддържат изключително с влажна кърпа и продукти за грижа без разтворители, като съответният продукт първо се тества върху малка площ. Нанесените продукти за грижа трябва да изсъхнат напълно, преди обувките да могат да се полират със суха, мека кърпа. Твърдата четка може да надраска повърхността на кожените материали с ефект или да причини по-сериозна повреда и затова никога не трябва да се използва.