Общи съвети за почистване
По принцип обувките никога не трябва да се перат в пералня. Това може да повреди опашката и подметката. Мокрите обувки трябва да се сушат само бавно и в никакъв случай на нагревател или на палещо слънце, тъй като има риск кожата да стане твърда и чуплива. Стелките трябва да се извадят и обувките да се напълнят с вестник. Като алтернатива обувките могат да бъдат поставени върху дърво за обувки. Оставете обувките да изсъхнат бавно и равномерно на стайна температура.

Почистване на текстилни обувки
При текстилните обувки често е достатъчно химическо чистене с четка. Въпреки това, ако мръсотията не може да бъде отстранена, текстилът трябва да се почисти с влажна кърпа. Има и няколко препарата за почистване с пяна с меки четки. Обувките никога не трябва да се перат в пералня. Моля, обърнете внимание на специалните препоръки за почистване на обувки GORE-TEX.

Това важи и за текстилните външни материали: добре поддържаните обувки имат значително по-дълъг живот. За текстилни материали е възможно и сухо или влажно почистване. Функционалните текстилни обувки трябва редовно да се хидроизолират, за да предпазят правилно краката от намокряне.

Почистване на филцови обувки
Филцът се почиства най-добре на сухо, с мека четка. За силно замърсяване трябва да се използва лек сапунен разтвор или няколко капки препарат за вълна и хладка вода. Вълненият филц никога не трябва да се пере в пералня, а само на ръка. Препоръчително е обувките да се напълнят с хартия след почистване и да се оставят да изсъхнат на слънце.