Веднага щом детето ви няма достатъчно място в обувките си, краката му не могат да се движат естествено и пространството за пръстите му става твърде малко. Това може бързо да доведе до неестествено позициониране на пръстите на краката и след това до лоша стойка или дори до проблеми с коленете и бедрата.

За да може обувката да пасне по дължина, трябва да се измери точната необходима вътрешна дължина. За една детска обувка трябва да се вземат предвид както пространството за растеж (growth room), така и пространството за естествено движение на крака (room to move). Свободното пространство пред пръстите на краката, което се състои както от място за растеж, така и от пространство за движение, е известно като надбавка за пръстите на краката. Размерът на пръстите на обувките за деца, които се учат да ходят, трябва да бъде около 9 mm, а по-късно от 12 mm до максимум 15 mm.

Редовно измервайте краката на децата си. Алтернатива на измервателната скала е просто да извадите стелките от обувките и да поставите краката на детето си върху тях. Ако надбавката за пръстите е достатъчна, тогава всичко е наред.

Защо децата не забелязват, че обувките са им малки?
Това е съвсем естествено: краката на децата - за разлика от краката на възрастните - са относително нечувствителни към болка при натиск. Поради това децата не могат да дадат никаква достоверна информация при избирането дали една обувка става. Може би вече сте забелязали, че децата понякога носят обувки по грешен начин. Не напълно развитите нерви карат децата да изпитват слабо усещане за натиск в обувката, освен това костите са меки и по този начин се деформират по-лесно от възрастен.

Правилният размер
За да определите правилния размер, можете също да се консултирате с нашия калкулатор за размери на обувки superfit : тук можете да проверите размера на обувките на вашите деца бързо и лесно по всяко време. Независимо дали става въпрос за чехли, сандали, балеринки, мокасини, маратонки или ботуши, нищо не трябва да ви пречи да получите най-новия superfit модел – можете да поръчате желания дизайн в правилния размер онлайн бързо и лесно.